Kategoria: Sähkön kulutus

Paljonko sähköpatteri kuluttaa sähköä

Paljonko sähköpatteri kuluttaa sähköä – Lue tietoa patterien sähkönkulutuksesta ja vinkit miten pienentää sähkölaskua

Lämmitys on se osa sähkönkulutuksesta, joka vie eniten sähköä. Erityisesti talvella kulutus lähtee kovaan nousuun kun patterit joutuvat työskentelmään lämmön ylläpitämiseksi. Lue alhaalta tietoa patterien toiminnasta ja sähkönkulutuksesta

paljonko sähköpatteri kuluttaa sähköä

Sähköpatterin kulutus ei ole ihan yksiselitteinen asia, johon löytyy suora vastaus. Sähkönkulutus riippuu paljon patterin tehokkuudesta mutta myös huoneen lämpötilasta ja talon eristyksestä. Mitä korkeammalle asennat tavoitelämmön, sen enemmän patteri joutuu työskentelmään ja jo yhdenkin asteen nostaminen voi lisätä sähkönkulutusta melko paljon. 

Sähköpatterin kulutus kuukaudessa

Patterien sähkönkulutukseen voidaan käyttää laskukaavaa, jossa lasketaan teho(W) x käyttöaika(tunnit) x päivät(vuorokaudet kuukaudessa). Jos otamme esimerkiksi 1000w sähköpatterin, joka on käytössä 10 tuntia päivässä jokaisena päivänä kuukaudessa olisi kulutus:  1000(w) x 10(tuntia) x 30 (vuorokautta) = 300(kWw). Tässä tapauksessa sähköpatteri käyttäisi siis 300kWh kuukaudessa.

Esimerkkejä yhden sähköpatterin kulutuksesta ja arvioitu kustannus. 

Sähkökustannuslaskuri
Patterin teho (W) Käyttöaika vuorokaudessa (h) Sähkön hinta (snt/kWh) Käyttöpäivät kuukaudessa Kustannus (€/kk)
500 5 7 15 1.31
500 10 10 30 15.00
1000 5 7 15 2.62
1000 10 10 30 30.00
Löydä parhaat sähköpatterit  – vertaile ja valitse sopivin ratkaisu kotiisi!

Sähkönkulutus eri tavoitelämpötiloissa

sähköpatterin sähkönkulutus

Järkevä patterien käyttö ja lämmitys pudottaa kulutusta merkittävästi

Merkittävin ja ehkä jopa ainut tapa, jolla voit pienentää kulutusta sähköpatterien osalta on lämpötilan säätäminen. Toki vanha ja huonokuntoinen patteri on myös syytä uusia ja tällä voit vaikuttaa kulutukseen myös mutta lämpötilan säätäminen on eritysen tärkeää. Huonelämpötilat on usein asetettu korkeammalle kuin suositellaan. Sopivan lämpötilan saavuttaminen vaatii kokeilua tai kokemusta. Jokainen päättää lopulta itse, mikä hänelle sopii parhaiten niin, että kotona on mukava olla ja sähkölasku pysyy maltillisena. Muista, että sähkölaskusi pienenee myös merkittävästi kilpailuttamalla sähkösopimuksesi kauttamme. Vertaa esimerkiksi kätevä 6kk kiinteähintainen sähkösopimus linkin takaa.

Motiva.fi on laatinut ohjeen, jossa suositellut lämpötilat näkyvät näin:

  • oleskelutilat 20–21 ºC
  • makuuhuoneet 18–20 ºC
  • kerrostalojen porrashuoneet 17–18 °C
  • varasto 12 ºC
  • autotalli 5 ºC
  • kylpyhuoneet 22–23 ºC

Hyvän energiatehokkuuden ja asumismukavuuden yhdistäminen voi olla hankalaa. Tämän helpottamiseksi sisätilojen lämpötiloja olisi hyvä tarkkailla säännöllisesti, sillä termostaatit eivät välttämättä anna täysin tarkkoja lukemia. Voit käyttää ylimääräistä lämpömittaria huoneissa, jotta näet tarkan lämpötilan ja sen mukaan säätää pattereita. Digitaaliset mittarit, joista löytyy mobiiliapplikaatiot ovat kätevä tapa hahmottaa lämpötilan vaihteluita. Näistä voit nähdä tarkat lukemat ja lämpötilan vaihtelut vuorokauden aikana. Muista aina katsoa, ettei patterien edessä ole verhoja tai muita esteitä, jotka estävät patterien tehokkaan toimivuuden.

Mikäli sinulla on talo tyhjänä pidempään, voit hyvin laskea lämpötilaa alemmas. Alin suosituslämpötila on huoneissa 18 astetta, jonka alle ei huonelämpötilaa kannata pudottaa. Käyttämättömien huoneiden lämpötilaa voit niin ikään pudottaa alemmas ja säästää tällä tavalla. Tuulikaapit voi myös olla makuuhuoneita ja oleskeluhuonetta lämpötilaltaan huomattavasti alempi. Näillä keinoilla voit merkittää huomattavasti siihe, paljonko sähköpatteri kuluttaa sähköä. Muista myös kilpailuttaa sähkösopimuksesi, jotta säästät parhaiten sähkökuluissa. Sivustomme kautta löydät kaikentyyppiset sähkösopimukset täältä.

Lämpötilan seuranta

Tarkista huoneiden lämpötilat erillisellä lämpömittarilla, sillä termostaatit eivät aina ole tarkkoja. Alenna lämpötilaa, kun tila on tyhjillään (esim. lomat tai työpäivät).

Lämpötilan säätö

Pidä ovet kiinni kylpyhuoneissa ja pesutiloissa, joissa lämpötila on usein korkeampi. Laske käyttämättömien huoneiden sekä tuulikaapin lämpötilaa. Laske huonelämpötilaa niin alas kuin koet sen vielä mukavaksi.

Termostaattien tarkistus

Varmista, että termostaatit toimivat kunnolla lämmityskauden alussa. Korjaa viat, kuten jumittuneet patterin venttiilit, jotka voivat heikentää toimintaa.

Sopivan sähköpatterin valinta

Sähköpatterin valintaan on olemassa pätevä perusohje, jonka mukaan lämmittimen tehon tarve on 60w/m2. Esimerkiksi 10m2 makuuhuoneessa riittää 600w sähköpatteri. Uuden ja vanhan talon välillä voi olla eroja, jossa uudemmassa talossa riittää 50w/m2 mutta vanhempaan vastaavaan tarve voi olla jopa yli 70w/m2. Tämä riippuu erityisesti talon eristyksestä miten se ollaan toteutettu.

Huoneessa voi olla myös useampi patteri. Sähkönkulutukseen sillä ei merkitystä ole mutta usemapi patteri jakaa lämmön tasaisemmin. Toisaalta yksi isompi patteri nostaa huoneen lämpötilan tehokkaammin kuin useampi pieni patteri.

Sähköpattereiden uusiminen

Vanhojen pattereiden päivittäminen uusiin voi parantaa merkittävästä energiatehokkuutta ja laskea lämmitysenergiakulutusta jopa 20%. Sähkön säästämisen lisäksi, uudempia mallien lämpötilan säätäminen voi olla tasaisempaa ja helpompaa mm. digitaalisten säätöjen ja applikaatioiden avulla. Vanhojen patterien ja termostaattien pienetää kulutusta yleensä n. 5-10%. 

Paljonko sähköpatteri kuluttaa sähköä – Lue lisää aiheesta ylhäällä Verkkovalinta.fi

sähköpatterin kulutus kuukaudessa